martes, febrero 12, 2013

Contra l'ofec cultural

Article a elpuntavui

Ahir es va constituir la Marea Roja, una plataforma d'artistes que planteja accions concretes per denunciar l'increment de l'IVA cultural i la degradació social

12/02/13 02:00 - BARCELONA - JORDI BORDES

La Marea Roja s'afegirà a altres queixes socials. Ahir va quedar apuntat diverses vegades
Dijous, una pancarta anònima estava plantada als jardins del TNC, coincidint amb l'estrena de Quan despertem d'entre els morts. Des d'ahir al vespre, aquest impuls ja és una realitat i amb un calendari d'accions per fer notar amb més força l'enuig del sector teatral cap a les polítiques culturals. De fet, Marea Roja pretén anar de bracet amb un col·lectiu més ampli, que denuncia la destrucció de l'estat del benestar. Si hi ha una marea groga en favor de la defensa de l'educació, i una de blanca per protegir la salut pública, ara la roja vol demostrar la importància de la cultura per a salut individual i també social. Ahir la platea del Teatre Victòria era plena a vessar. Hi havia els comportaments i la paciència del 15-M però amb una assistència majoritària de persones vingudes de l'escena (Joan Lluís Bozzo, Vicky Peña, Carme Portaceli, Julio Manrique, Pau Roca, Ferran Carvajal o Marc Martínez, entre centenars d'actors i directors).
Aquesta a marea és una tercera onada. A finals d'agost ja es va provar d'impulsar una reacció en contra de l'increment de l'IVA cultural (del 8 va passar al 21% al setembre). Els empresaris catalans i estatals teatrals van unir-se amb els agents del cinema i de la música per fer una pressió conjunta. On ha parat aquella ofensiva? Sembla, segons deia ahir Toni Albadalejo, soci de 3xtr3s, que es manté una voluntat de negociació oberta, tot i que el Ministeri d'Hisenda no vulgui revisar l'increment fins al setembre vinent. La plataforma Defensem la Cultura (que també integra des de Catalunya un àmbit transversal) han buscat la complicitat d'europarlamentaris perquè Europa imposi un màxim a l'IVA cultural. Ho argumenten amb una comunicació de finals de setembre de la Comissió Europea en què es calcula que 8,5 milions de persones treballen en l'àmbit cultural que suposa el 4'5% del PIB europeu.
La Marea Roja va fixar la lluita per l'IVA com a primer punt de l'ordre del dia. A la nit, havien sorgit idees molt variades, que encara calia aprovar, alhora de tancar l'edició, com ara organitzar un festival gratuït o fer vídeos paròdics en què es demostri com d'il·lògic és valorar les arts escèniques com un luxe. També advertien de la necessitat de mostrar a l'espectador quin preu real té l'espectacle que ha anat a veure (com es fa un símil en les operacions als hospitals). Informar als polítics que les invitacions que rebien per a inauguracions ara es donen als desocupats. Exigir un increment màxim del 4% de l'IVA, com a producte de primera necessitat. També hi van ser els membres del Teatre de Bescanó (la notícia de regalar entrades amb la venda de pastanagues ha donat la volta al món). Els organitzadors del Festival Còmic de Figueres han fet un curs de manipulació d'aliments per ser ells mateixos els que venguin les pastanagues. També el Circ Cric té opcions concretes. Per una banda, plantejar les actuacions per a les escoles com una activitat escolar. Tortell Poltrona va convidar a trobar voluntaris entre els reunits per a les properes actuacions de Pallassos Sense Fronteres a partir del 26 de febrer a l'Estat: en 20 anys només un cop van anar a Lorca després del terratrèmol. L'explicació d'aquesta nova campanya és demostrar que aquest és un Estat sense democràcia, perquè els sistemes democràtics sí que es preocupen de l'estat del benestar. A la platea també van parlar representants de la Plataforma 8 d'Octubre, que denuncien la impunitat amb què el Departament Cultura ha deixat de pagar les partides aprovades per a activitat de sales i companyies del passat 2012. L'IVA, doncs, ni eliminant-lo no resoldria la problemàtica cultural. La Marea Roja s'ha d'afegir a altres reivindicacions socials. És una evidència que caldrà veure com es fa efectiu en pròximes trobades. Ahir va quedar apuntat diverses vegades. En aquest sentit, l'aposta de penyora fiscal pot obligar l'Estat a haver de complir amb els seus compromisos socials per poder cobrar una part de la fiscalitat que es reconeix que s'ha de pagar, amb una fórmula legal. Aquestes marees han de superar l'ofec que imposa la política de retallades.

No hay comentarios: